Gozo's mooiste verhalen

kaart-gozo

Gozo is een eiland dat bruist van de prachtige verhalen. Lees hier de verhalen van de Citadel van Victoria, Ta Pinu en Calypso Cave. Maar ook over de Tempels van Ggantjia en Nadur.

citadel-gozoDe Citadel van Victoria

De imposante Citadel van Victoria (Rabat) stamt uit de bronstijd en heeft voor de bevolking van Gozo door de eeuwen heen als vesting en toevluchtsoord gediend. Het is gelegen op de top van één van de hoogste plateauheuvels op het eiland en kijkt uit over het volledige eiland. In het midden van de Citadel staat de Kathedraal van Gozo, gewijd aan Santa Maria en vooral bekend om de prachtige fresco’s en trompe-l’oeil schilderingen.

Toen de koepel van de Kathedraal gebouwd moest worden was daar, na plunderingen, geen geld meer voor en werd binnen op het plafond van het kerkschip een prachtige koepel geschilderd. De huidige Citadel, met zijn vestingen, muren en verschansingen is gebouwd door de Tempelier Ridders. De Citadel staat op de wereld monumenten lijst en is recent met steun van de EU en UNESCO gerestaureerd.

Jaarlijks op 15 augustus is de citadel, naast heel veel andere eiland-zomer-feesten en buitenlucht opera’s het middelpunt van het Santa Maria feest. Dit grootse Gozo feest dat de hele week met processies, vuurwerken, muziek, dans, straat paardenraces en folklore gepaard gaat, wordt uitbundig gevierd en bezoekers komen daarvoor van ver.

calypso-cave-gozo

Calypso Cave

In boek vijf van het episch heldendicht De Illias van de Grieks mythologische dichter Homerus, die leefde rond 800 voor Christus, beschreef Homerus de belevenissen en heldendaden van Odyssee die samen met onder meer Sparta de Trojaanse oorlog had gevoerd.

Op zijn reis terug naar zijn vrouw Penelope in Ithaka, zwierf Odyssee over de mediterrane zeeën en belande hij door schipbreuk op het eiland Ogygia wat volgens de Maltese overleveringen Gozo zou zijn geweest. Wetenschappers zijn het hierover niet met elkaar eens.

Op het prachtige strand van wat nu Ramla Bay is spoelde Odyssee na schipbreuk aan en daar ontfermde de Gozitaanse Nimf Calypso zich over Odyssee. Odyssee viel voor de verleidingen van de prachtige Gozitaanse Nimf die verliefd raakte op Odyssee. Ze nam hem met haar liefde gevangen in haar woon- en leefgrot aan Ramla Bay waar ze hem 7 jaar met haar verleidingen gevangen heeft gehouden. De oppergod Zeus zag de wanhoop van Odyssee en zond Hermes naar Calypso met de opdracht aan haar om Odyssee te laten gaan opdat hij naar zijn Penelope kon. De grot bevindt zich in de rotsen van de heuvel noordelijk van Ramla Bay en biedt een prachtig uitzicht over de vallei, baai en het idyllische strand.

nadur-gozo

Nadur

Het plaatsje Nadur is gebouwd op een plateau richel. Nadur betekent uitzicht. Op de uiterste punt van de heuvelrichel is een  uitkijktoren gebouwd. De toren is van oudsher de uitkijkpost voor het eiland en staat in verbinding met rijen van torens over de eilandarchipel die allemaal als uitkijkposten en waarschuwingsbakens hebben gediend. Nadur biedt een prachtig adembenemend uitzicht over de eilanden Gozo, Comino, de baai, de zeestraat, Blue Lagoon, Mgarr haven en een vergezicht naar het eiland Malta. Overdag en ’s nachts werkelijk een fabuleus uitzicht.

tempel-gozo

Tempels van Ggantjia

In de vallei tussen Xaghra en Xewkija bevinden zich de overblijfselen van de twee Megalithische tempels van Ggantija. Ze werden ontdekt en opgegraven in 1827 en dateren uit 3600 voor Christus. Ze vormen samen met andere nier- en hoefijzer vormige megalithische tempels en grotten op de Malta archipel, de oudst bekende megalithische tempels ter wereld, meer dan duizend jaar ouder dan het Keltische Stone Hedges en Stonehenge. De door opgravingen gevonden gebruiksvoorwerpen en karakteristieke beeldjes worden tentoongesteld in het historisch museum in Victoria op Gozo. Samen met de vijf megalithische tempels op het eiland Malta vormen ze ’s werelds oudste vrijstaande bouwsels. Ze zijn onderdeel van het UNESCO werelderfgoed.

 ta-pinu-gozo

Ta Pinu

In Gharb staat de neoromaanse basiliek van Ta Pinu (Van Philipe). De basiliek is begin vorige eeuw hernieuwd gebouwd op de plek waar de oudste katholieke kapel van Gozo stond die dateerde uit de 15e eeuw. Het is nu een bedevaartplaats die jaarlijks door duizenden katholieke bedevaarders wordt bezocht vanwege een mirakel. Juni 1883 droeg een hemelse stem de toen veertig jarige Gozitaanse vrouw Karmela Grima op om naar de kapel te gaan om daar te bidden. Aan de oproep gaf ze gehoor. Tijdens die gebeden werden zieke bewoners van Gozo op onverklaarbare wijze beter. Dit herhaalde zich en zo werd de kapel van Ta Pinu een bedevaartplek waar veel gelovigen van over de hele wereld een toevlucht voor hoop en genezing zoeken.

Meer over Gozo's wijnen