Het Gozo van nu is modern actueel en heeft veel te bieden. Gozo waarborgt de sereniteit en rust van haar verleden in combinatie met moderne eigentijdse mogelijkheden. Vreugde en ontspanning staan centraal.

Van oudsher is Gozo een landbouwgebied voor de bevoorrading van de Middellandse Zee omringende landen. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de vallei van Mgarr Ix-Xini 3.000 jaar geleden al een agrarische handelscentrum vormde met een natuurlijke haven waar met roeigaleien (dexini) al dan niet voorzien van Latijnse zeilen, exclusieve agrarische producten, – gerechten en wijnen in amforen werden opgeladen en verscheept. Gozo stond bekend als het honingeiland. (Melita)

Onder leiding van de archeoloog George Azzoparchi worden opgravingen gedaan voor het Cutural Heritage. Er zijn inmiddels 15 in de stenen rotsen uitgehouden wijnpersen geïdentificeerd. De bassins, kanalen en collectoren zijn minstens 2500 jaar oud. De druiven werden erin geperst en het sap werd opgevangen in amforen. De Gozitanen noemen ze Misqa. Gozo heeft daarmee een van ’s wereld oudst bekende wijnculturen. Wijn werd gemaakt om tijdens de zee reizen aan boord van de schepen een natuurlijk geconserveerde drank mee te kunnen nemen.

Eilandwijn..

..is populair en wordt steeds populairder. Gozo is bij uitstek geschikt voor het verbouwen van wijndruiven. De zon, de zee, de wind , de bodem en de ligging van Gozo zijn uniek. Midden in de Middellandse Zee en centraal tussen de Noordelijke Poolcirkel en de Kreeftkeerkring op de 36e breedte graad. De valleien op het eiland Gozo liggen allemaal in dezelfde unieke richting waardoor de wijngaarden de volle zon krijgen.

handschrift-geschiedenis-eilandwijn

Zon, zee en wind

De bijna permanent schijnende zon zorgt voor de vorming en rijping van de suikers. De zee en de wind voorkomen  oververhitting en onderkoeling. Overdag komt de temperatuur niet boven de 35°C en ’s avonds niet onder de 10°C. Druiven zijn niet bestand tegen vorst en extreme hitte . Regen tijdens de rijpingsperiode verdunt het suikerniveau in de druiven en spoelt de bacteriën en enzymen van de smaakrijke korst op de druivenschil. Van juni tot begin september regent het nauwelijks op Gozo.  De zee, de wind en de dauw zorgen voor een Seaspray, gevuld met zeezout en Sahara zand die een korstje vormen op de  druivenschil die de zo herkenbare en typische Gozo eilandsmaak, droog en iets bitter en pittig in de nasmaak, in de wijn achterlaat.

Ideale omstandigheden

Gozo heeft altijd een goede oogst. Er is geen vorst, hagel of overtollige regenval die de oogst kunnen bederven. Ieder jaar is vintage en daarmee is de kwaliteit en continuïteit van de wijnen gewaarborgd. De oogsten zijn vroeg, medio juli tot begin  augustus. 8 weken voor de herfst en ruim voor het regenseizoen, ver voordat anderen oogsten. De rode en blauwe druiven,  Syrah en Sirkuzan, als eerste en de witte Chardonnay druiven als laatste  Vroeg genoeg om het volgend jaar al in de zomer een mooie goed drinkbare wijn te kunnen presenteren.

Eilandwijnen, Gozo, Malta

hoofd

Gozo heeft leemgrond, kalkrijke grond ontstaan tijdens de krijttijd uit dikke schelplagen. Onder de dikke lagen kalksteen ligt een vette kleilaag vermengd met zand. De duizenden stenen muurtjes op het eiland houden de vruchtbare grond vast tegen erosie. Voorkoming van erosie heeft bij het eiland bestuur prioriteit. De licht zoute kleilaag geeft een bijzondere herkenbare smaakvol aroma aan alle vruchten, groenten en fruit. De grond op het eiland Gozo is uitermate vruchtbaar. Het mediterane zout dat overal zijn sporen achterlaat is licht zoet. De Gozitaanse druiven zitten bomvol antioxydanten waardoor er niet of nauwelijks sprake van plantziektes is en zijn bestrijdingsmiddelen overbodig.

Eiland immuniteit

Antioxidanten zijn stoffen die ons beschermen tegen schadelijke stoffen en daarmee tegen allerlei (chronische) ziektes  waaronder kanker. Het is de verzamelnaam voor vitamines E en C.

De hoge concentraties van suikers in de Gozitaanse druiven geeft de wijn gelijk al een meer dan gebruikelijke gele kleur.  Doorgaans worden bleke heldere wijnen na verloop van tijd geel wat duidt op verslechtering omdat de suikers kristalliseren en  oxyderen. Jonge gele wijn duidt op lange houdbaarheid. Met de jaren zullen ze beter worden.

De druiven worden vroeg in de ochtend met de hand geplukt en direct na het plukken mechanisch geperst. De Gozitaanse  wijnen zijn Estate wijnen, ook wel Boutique wijnen, vergelijkbare kwalificatie als Mis en bouteille sur le maison.

water-zon-druif-in-fles

Gozo wijnen worden samengesteld onderleiding en toezicht van Roger F.Aquilina. Roger is als Oenoloog direct betrokken bij de vervaardiging. Roger is lid van de Chamber of German Oenologists. Hij studeerde in 1972 academisch af in wijntechnologie  onder Prof.K.Wucherpfennig aan het Giesenheim Research Institute in Duitsland en promoveerde op Polyfenol in witte wijnen Polyfenol zijn natuurlijke smaak-, kleur- en geurmoleculen in planten, ook wel tannine en lignine.

trosje-witZe werken ontsteking- en  kanker remmend. Sedert 2009 is Roger als Oenoloog verbonden als wijnbouwadviseuur aan het Maltees Ministerie van  Landbouw. Hij is eindverantwoordelijk binnen de vakgroep van het Ministerie voor wet en regelgeving, handhaving,  kwaliteitsverbetering en fondswerving binnen de EU ten behoeve van de Maltese Oenologie en wijnbouw. Roger was op een vooraanstaande positie werkzaam voor Meridiana wine estate, Farsons, Bartoli & sons ltd., Marsa industrial estate, Farmers  (wine) cooperative, Verona Italy.

Lid van de jury van oenologen voor de jaarlijks, door het Consortium Tutela del Valcalepio, Bergamo Italië, georganiseerde  wijnwedstrijd. Deze wedstrijd wordt gehouden onder auspiciën en leiding, volgens de regels van, het O.I.V, de International  Organisation of Vine and Wine.

Wetenschap

Wijnbouw is de wetenschap van het verbouwen van druiven en staat los van het uiteindelijke wijnmaken. Zonder goede  basismaterialen geen goede wijn. Wijn maken is naast een kunst een wetenschap. De geperste druiven, het most, moet  uiteindelijk wijn worden. Onder leiding en toezicht van een Oenoloog (academische wetenschapper) niet te verwissel met een vinoloog,(iemand die veel van wijn weet) wordt na 4 dagen fermentatie wijn gemaakt, wordt het most gecontroleerd, gefilterd waarna het 8 weken in de fermentatie tanken blijft en dagelijks op kleur, smaak en soortelijk gewicht wordt gecontroleerd. Na de fermentatie wordt de jonge wijn gefilterd en gezeefd. Door blending met verschillende druiven worden smaken gemaakt. Meer dan 85% van één druif volstaat om de wijn de druifnaam mee te geven. 85,1% Merlot is een Merlot wijn. Al hoewel elk wijnjaar de smaak van een wijn zal verschillen van het voorgaande jaar is het de kunst en vakmanschap van de wijnmaker om jaarlijks een  zelfde smaak te garanderen.

Meer over Gozo's wijnen