Delicatessen van het land

Gozo is meer dan alleen wijn. Het is een eiland vol delicatessen. Een bord met verse vruchten en groentes van het veld overdekt met een vers kruiden bed, olijfolie, jonge verse geitenkaas, wat honing, biscuitjes (Galletti’s) met olijfolie en tomatenpasta gecombineerd met een fris glas Ta’Mena wijn. En wat dacht je van de heerlijke jam? Alles even overheerlijk en onvergetelijk.

Olijfolie, 100% zuivere echte olijfolie zonder enige toevoegingen

3000 jaar geleden brachten de Feniciërs olijfbomen op het eiland Gozo. Sindsdien wordt deze prachtig zachte maagdelijke olijfolie op Gozo gemaakt. De unieke frisheid is het resultaat van de sublieme zonneschijn in combinatie met het eiland klimaat , de vruchtbare grond en de ambachtelijke hand persing.

Ta’ Mena Extra Virgin olijfolie wordt gemaakt van olijven afkomstig van het Ta’ Mena Estate en is mechanisch koud geperst van met de hand geplukte olijven.

 

  • Zeer geschikt als smaakmaker in dressings en sauzen.
  • Goed lang houdbaar op kamer temperatuur.
  • De Ta’ Mena Extra Virgin olijfolie is leverbaar in flessen van 10 cl., 25 cl., 50 cl., 75cl.

Honing

De Maltese honingbij is endemisch voor Malta, goed aangepast aan het klimaat van koele winters en hete, droge zomer. Als er tijdens de winterperiode voldoende regen is, kan er op Gozo minstens twee keer honing worden geoogst. De Gozitaanse honing is voornamelijk gebaseerd op stuifmeel van wilde vegetatie. De honing die in mei / juni wordt verzameld, is gemaakt van stuifmeel van citroenbloemen en klaver, terwijl de honing die in het vroege najaar wordt verzameld voornamelijk tijm- en johannesbroodpollen bevat.

De Maltezer wilde honingbij heet Apis Melifera Ruttneri, vernoemt naar haar ondekker Friedrich Ruttner en de eilanden archipel Malta (Melifera). Deze zwart blauwe prachtige grote honing bij is een ondersoort van de Afrikaanse bij en komt uitsluitend (endemisch) voor op de eilanden archipel van Malta. Toen de Middenlandse zee gedeeltelijk droog lag van Marokko tot Sicilie heeft de bij zich in dat gebied gevestigd. De huidige Siciliaanse en Noord Afrikaanse bij zijn nou aan de Maltese bij verwant, ze hebben de zelfde voorouders.

Melita

De Grieken gaven de Maltese eilanden hun naam: “Zoete Honing” MELITA omdat de honing van de eilanden alom gewaardeerd werd en nog steeds is. Er zijn momenteel nog ongeveer 3000 wilde bijen volken op de eilanden aanwezig waaronder overigens een deel ook weer ondersoorten van de oorspronkelijke Ruttneri bij. De Ruttneri is zeer goed aangepast aan de lokale en harde omstandigheden van Malta. Ze is zeer defensief, dat genereert een hogere honingopbrengst. Ze vliegen nog met harde wind of bij 40 graden Celsius.

In het najaar worden koninginnen stil gewisseld, ook jonge gezonde en vruchtbare koninginnen. Er zijn drie drachtperiodes waar honing geoogst kan worden, voorjaar, uit veel bloemen gedurende de maand mei. In de zomer tot eind juli voornamelijk uit tijm. Deze honing was al beroemd bij de Grieken. En het najaar vanaf augustus tot en met november van de eucalyptus en van de Johannesbroodboom (Harob). Het gewicht van een Harob zaad (Karaat) is de gewichts standaard voor edelstenen en metalen.

Ta’Mena pure Gozo Honing

Natuurlijke volledig biologische wilde honing van het eiland Gozo.

  • gesloten en geopende bewaartijd tenminste 5 jaar
  • bewaren buiten de koelkast op kamer temperatuur uit direct zonlicht houden.
  • De honing bestaat uit zuivere wilde nectar met een HMF spiegel van nagenoeg 0 ppm en bevat geen toevoegingen
  • De honing is afkomstig van natuurlijke en wilde bijen.
  • Bevat veel zeer gezonde en vitamine houdende antioxidanten (natuurlijke suikers)

De zuivere nectar bevat natuurlijke suikers, als de pot lang onberoerd blijft kunnen de suikers bezinken en cristaliseren. Dat is het bewijs dat het echt natuurlijk is. Voorzichtig langdurig doorroeren zal de honing weer stabileren tot een goudkleurige heldere emulsie. Beslist niet verwarmen, daarmee breken de antioxidanten (natuurlijke suikers) af en verhoogt het HMF (Hydroxymethylfurfural)gehalte.

Jam

Onze jams worden vervaardigd van uitsluitend natuurlijke producten zonder enige toevoeging. Wij gebruiken lokaal geteelde vruchten waarbij geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Vruchten op Gozo genieten 300 dagen zon per jaar en zitten boordenvol met antioxydanten of te wel natuurlijke suikers. De vruchten worden tot pulp gemalen en gekookt. Door het koken carameliseren de suikers en vindt er osmose van de suikers plaats die het vocht opnemen waardoor de kokende pulp indikt door de in de vruchten aanwezige pectine dat een natuurlijk bindmiddel is.

Onze Jams bevatten een boven gemiddeld hoge concentratie van vruchtvlees. De met zon overgoten gegroeide vruchten zijn bijzonder smaakvol en dragen allemaal een beetje eiland crust in hun smaak dat ze speciaal maakt. Er worden geen bind en conserveer middelen toegevoegd. Na het vullen en afsluiten van de potten worden onze Jams “au bain-marie” gepasteuriseerd en daarna van labels voorzien.

De gesloten potten zijn buiten de koeling onbeperkt houdbaar. Geopende potten zijn, mits niet besmet, in de koeling nog zeker een jaar houdbaar.

Momenteel hebben wij vijgenjam en granaatappeljam in ons assortiment.

Zongedroogde tomatenpasta

Zon gedroogde tomatenpasta is een exclusiviteit van het Maltese eiland Gozo. Het eiland ligt enigszins geisoleerd noordelijk van het Maltese hoofdeiland en is hoofdzakelijk agrarisch. Eerst na de Tweede wereld oorlog is het wat toegankelijker geworden maar lang in ontwikkeling bij Malta achter gebleven. Maltezen en bovenal Gozitanen zijn spaarzaam. Op Malta en Gozo worden veel tomaten geteeld. Ze groeien buiten op het openveld al dan niet opgebonden. De Maltese tomaat is vlezig en stevig en heet “Marmande” (Solanum Lycopersicum Marmande). De tomaat komt van origine uit Zuid-Amerika en is rond 1800 via Spanje en Frankrijk in Malta gekomen en groeit daar erg rijk en goed.

De Marmande tomaat stamt direct af van de Franse tomaat uit het Franse dorpje Marmande en is daar naar vernoemd. Het natuurlijke suikergehalte van de Marmande vleestomaten is veel hoger dan van ons bekende gewone ronde tomaten en zijn daardoor veel smakelijker en zeer geschikt voor pasta, sauzen , soepen en rauwkost.

Buitengewoon lekker en erg geschikt als smaak versterker bij en in gerechten. Een uniek Gozitaans product

Onze zongedroogde tomatenpasta is verkrijgbaar in hartige en zoete variant!

De rijpe tomaten worden op Gozo met de hand geplukt, daarna doormidden gesneden, ontdaan van kroon en open op daken in de zon te drogen gelegd waar ze dagelijks 3 keer met de hand worden gekeerd, Het drogen is een uitsluitend handmatig natuurlijk proces, zon, wind, damp, mist en vooral dauw hebben een grote invloed. De van zeedamp doordrenkte dauw draagt mediterrane zout kristallen met zich die zich in het vruchtvlees kapselen. Na indroging van enkele weken worden de tomaten vermalen en gezeefd tot pasta al dan niet met toevoeging van basilicum of extra zout. De concentratie van natuurlijke suikers (antioxydanten) is zo hoog dat verdere conserveringsmiddelen overbodig zijn. De pasta wordt niet gekookt en niet verdund. De gevulde en afgesloten potten worden voor etikettering gedurende enige tijd “ au bain-Marie” gepasteuriseerd. Het was aanvankelijk povermans eten, welliswaar heel veel werk maar lage kosten en het is lang te bewaren. Alle inwoners van Malta kennen het en de meeste ouder dan 40 jaar aten het op brood of toast als lunch pakket tussen de middag op school en werk. Het is een lekkernij op toast met olijfolie of op harde Maltese Galletti biscuitjes samen met ansjovis, tonijn, paling of makreel in combinatie met een fijn glas Maltese wijn.

 

  • De conserven kunnen buiten de koeling bijna onbeperkt worden bewaard mits onbesmet gebleven ook na opening erg lang buiten de koeling goed te houden.
  • Ze zijn verpakt in sierlijke glazen conserven potjes van 106 ml, 212 ml. en 314 ml.
  • Boordevol unieke rijke eilandsmaken.