De bijzondere smaak van Gozo wijn

Het Gozo van nu is modern actueel en heeft veel te bieden. Gozo waarborgt de sereniteit en rust van haar verleden in combinatie met moderne eigentijdse mogelijkheden. Vreugde en ontspanning staan centraal.

De perfecte druiven

Door de unieke ligging in combinatie met de geologische- en meteorologische omstandigheden bezit Gozo de fortuinlijke voorwaarden voor een sublieme druiven en wijncultuur van authentieke inheemse druiven met een exclusieve Mediterane Gozo Eiland smaak die zich altijd laat herkennen aan de kleur, geur, smaak en afdronk van haar wijnen.

trosje-roodWijn proef je voor in de mond en op de tong

Reuk en smaak zijn sterk met elkaar verbonden. Er zijn wel 300 smaken en geuren op het druivenpallet die allemaal in de wijn zijn opgesloten en die vrij komen zodra de wijn zuurstof opneemt. De Gozo druiven hebben door de grote hoeveelheid zon een enorme hoeveelheid anti oxydanten waardoor er veel suiker in de vruchten wordt aangemaakt. De kwaliteit van de druiven is belangrijker dan de kwantiteit. Voor de Gozo wijnen wordt uitsluitend met natuurlijke producten gewerkt. Elke plant maakt sulfite aan. Sulfite is een natuurlijk conserveringsmiddel dat het mogelijk maakt dat wijn na fermentatie bewaard kan blijven. Natuurlijk sulfite is onschuldig en noodzakelijk. Er bestaat geen wijn zonder sulfite, het zou zonder niet bewaard kunnen worden.Aan Gozo wijnen wordt geen sulfite toegevoegd. Sulfite, vooral niet te verwarren met zwavel, (sulfaat) voorkomt dat de wijn gaat oxideren (roesten) waarbij de suikers en antioxydanten in de wijn vroegtijdig openbreken.  Gozo wijnen hebben geen zwavel in zich. De bodem is niet vulkanisch waardoor anders dan in veel andere wijngebieden, in de grond van Gozo geen zwavel voorkomt. Zwavel en kunstmatig sulfite hebben de nare bijkomstige eigenschap om hoofdpijn te veroorzaken. De wijnen gemaakt voor Gozo wijn zijn zuiver en geheel natuurlijk vervaardigd.

trosje-groenWater & zon

Wijn is niet meer dan water en zon samen gevoegd in een druif. Als een druivenrank teveel druiven heeft zakt het suikergehalte. De rank kan nu eenmaal maar een maximale hoeveel suikers in de vruchten maken. Bij te veel vruchten gaat alle energie verloren in de groei van vruchten. Daarom wordt voor Gozo wijnen de
hoeveelheid druiventrossen per rank teruggesnoeid naar een opbrengst van circa 1,8 kilo druiven per rank. Per goede fles wijn is ongeveer 1,1 kilo hoogwaardige druiven nodig. De druiven hebben allemaal een suikergehalte van 19 tot 22 Bric’s of ook wel Babo’s , de aanduiding voor de suiker spiegel in de druiven. Bij een te laag suiker gehalte kan het beoogde alcoholpercentage niet worden gerealiseerd. Door fermentatie en menging met andere druiven soorten, filteren en rijping onder de juiste voorwaarden en  omstandigheden worden de beoogde wijnen met hun karakteristieke smaken en geuren gecreëerd. Wijn maken is een kunst en een wetenschap. Zonder creativiteit ondersteund door kennis kan geen wijn worden gecreëerd.

Meer over Gozo's wijnen